Здравейте, някой правил ли е такова нещо? Чужденец е регистриран в НАП с ЛНЧ, за да плаща данъци в България. Сега си мести адреса в друга държава и ще плаща данъци там. Какво трябва да се подаде тук, за да се прекрати регистрацията в НАП? На сайта им никъде не пише.
Благодаря
Здравейте, имам нужда от помощ по следния случай:
Заверка на осигурителна книжка на СОЛ за 2012. От началото на въпросната година този СОЛ променя фирмата, през която се осигурява (от ЕТ на ООД). Декларацията е подадена през януари и осигуровките са внесени през новата фирма. Ревизорът обаче открива, че декларацията за промяната е с дата 20.01. Иска внесените суми за януари да се зачислят пропорционално до 20.01 от едната фирма и от 20.01 от другата фирма. Лично аз не виждам смисъл от това, нали са внесени по ЕГН?!
Както и да е, въпросът ми е какво трябва да направим? Къде, в коя инстанция се прави такава корекция? Декларация 1 е подадена еднократно за цялата 2012 през новата фирма и не е имало проблем с това. Сега не знам трябва ли да се коригира и това?
Според мен - в дневника за продажби - колона 23, в декларацията - клетка 18. А основанието при фирма извън ЕС е чл. 69 ал. 2 т. 1.
Благодаря, съгласна съм с Вас, нашият анализ показа, че този текст ще касае само фактури, които се представят на митница и така отговарят на стойността "включена в данъчната основа по чл. 55".
Транспортът обаче не е толкова ясен. Да, това е транспортът ДО първо местоназначение, но погледнато така той обхваща всичко - да приемем, че една стока пътува от Япония до България и транспортът не е част от стойността й, т.е. плаща се отделно от купувача. Тогава излиза, че целият този транспорт от Япония до някое пристанище тук влиза в чл. 36а.
А това е безумно, защото частта международен транспорт вече е обхваната в чл. 30, и се доказва със съвсем други документи според правилника.
Според мен в чл. 36а трябва да се обхваща транспортът на територията на страната, до първо местоназначение според документите. Но не е написано така.
Здравейте! Моля за коментар на новия чл. 36а от закона, във връзка с чл. 36а ал. 2 от правилника.
Изискването за писмена декларация от вносителя за включените в митническата декларация суми е направо умопобъркващо.
Как според Вас се тълкува обхватът на "комисиона, опаковка и транспорт" - по-скоро кое се включва в транспорт, дали международен транспорт, транспорт само на територията на страната? Много объркващо, както и що е то комисиона.